تنها 10 روز... به عيد سعيد غديرخم باقي است
جمعه هشتم ذيالحجّة سال دهم هجري قمري، 19 اسفند سال دهم هجري شمسي، هشتم مارس 632 ميلادي
امروز روز تَرْويه است. ترويه به معناي ذخيره كردن آب است و چون بايد براي توقّف در عرفات و بيتوته در مشعرالحرام و نيز اعمال خاصّ مِنا، حجّاج به فكر ذخيرة آب باشند، به آن “يوم الترويه” گفتهاند.
اين نام از حجّ ابراهيم و اسماعيل عليهما السلام به يادگار مانده است؛ چراكه جبریيل به ايشان توصيه كرد تا براي عرفات و مشعر و مِنا آب با خود بردارند. در اين روز از حجّ وداع بود كه پيامبر صليالله عليه و آله به همراه تمامي همراهان از مكّه خارج شدند و از راه مِنا به سوي عرفات رهسپار شدند.
رسول خدا صليالله عليه و آله به هنگام احرام بستن در ذيالحُلَيْفه بيش از شصت قرباني با خود آورده بودند. از همين رو، بعد از اتمام اعمال طواف و سعي در مكه همچنان تا اعمال عرفه و مِنا در احرام باقي ماندند. اميرالمومنين عليه السلام و ديگر كساني كه قرباني با خود داشتند نيز، چنين كردند، اما كساني كه قرباني با خود نداشتند و همگي در مكّه از احرام خارج شده بودند- به غير از تعدادي به ظاهر مسلمان كه به تكليف عمل نكردند- امروز دوباره به قصد حجّ تمتّع احرام بستند و در كنار پيامبر صليالله عليه و آله به راه افتادند.
مكّه، در واپسين ماههاي عمر رسالت، يادآور خاطراتي از سال هاي آغازين دعوت نبوي است كه در آن، پيامبر خدا صليالله عليه و آله همانند اين سفر، به ابلاغ وصايت علوي مامور بودند. در دعوت نزديكان خود، دست مولا اميرالمومنين عليه السلام را- در حالي كه عمر آن حضرت حدّاكثر 13 سال بود- گرفته، فرمودند:
«إنَّ هذا أخي و وصيّي و خَليفَتي فيكُم، فَاسمَعوا لَه وَ أطيعوهُ.»1
«به راستي كه اين جوان، برادر من، وصيّ من و خليفة من در ميان شماست. پس به سخنانش گوش فرا دهيد و اطاعتش كنيد.»
--------------------------------------------------------------------------------
1. مدارك علماي شيعه: بحارالانوار، ارشاد شيخ مفيد، تفسير مجمع
البيان و برخي مدارك مربوط به اهل سنّت: مسند احمد/1/ص159، تاريخ طبري، خصائص نسايي، كنزالعمّال