زيارت امام رضا(عليهالسلام) مزاياي بسياري دارد که در اين مقاله به تعدادي از آن ها اشاره ميشود.
مزيت اول - زيارت حضرت رضا(عليهالسلام) افضل و برتر از زيارت سيدالشهدا(عليهالسلام) است :
حضرت عبدالعظيم حسنى گفت: به حضرت جواد(عليهالسلام) عرض كردم :
متحيرم كه به زيارت قبر حضرت سيدالشهدا(عليهالسلام) مشرف شوم يا به زيارت پدرتان .
فرمود: اندكى صبر كن؛ سپس داخل اندرون شد بعد - در حالى كه اشكهايش بر رخسارش جارى بود - خارج شد و احتمالا به ياد پدرش افتاده و بر دورى از پدر اشك ريخته بود... فرمود: زائران امام حسين (عليهالسلام) بسيارند؛ اما زائران پدرم كم هستند.
در روايت ديگر فرمود: زيارت پدرم افضل است زيرا حضرت ابا عبدالله الحسين(عليهالسلام) را همه مردم زيارت مىكنند؛ امام پدرم را، جز خواص شيعه زيارت نمىكنند.(1)
زيرا هر فرقهاى از شيعه، امام حسين(عليهالسلام) را از جهات مختلفى از قبيل، شهادت آن حضرت، مخصوصا فرزند بى واسطه حضرت زهرا(عليهاالسلام) بودن، محترم مىشمارند و فِرَق ديگر شيعه، از قبيل: كسيانيه، زيديه، اسماعيليه و واقفيه و ... امامت حضرت سيدالشهدا(عليهالسلام) را پذيرفتهاند؛ اما در اين ميان، حضرت رضا(عليهالسلام) داراى ويژگى خاصى است كه اغلب انشعابات تشيع، قبل از ايشان بوده و باقيمانده از فِرَق مختلف همين خواص شيعه هستند كه به ولايت حضرت رضا (عليهالسلام) معتقدند و شمارشان نسبت به بقيه كمتر است؛ لذا در روايات «عارفا بحقه» قيد شده يعنى ايشان را امام واجب الاطاعة بداند.
مزيت دوم - زائر امام رضا(عليهالسلام) از زوار تمام انبيا و اوليا و ائمه(عليهمالسلام) افضل و با ارزشتر است .
سليمان بن حمص گفت(2) از موسى بن جعفر(عليهم السلام) شنيدم كه مىفرمود: هر كس قبر فرزندم على را زيارت كند خداوند ثوابى معادل هفتاد حج مبرور(3) به او عطا مىفرمايد.
با تعجب گفتم: هفتاد حج مبرور؟! فرمود: آرى .
هفتاد هزار حج. باز با تعجب گفتم: هفتاد حج مبرور؟!
فرمود: آرى. هفتاد هزار حج مبرور. بار ديگر با تعجب پرسيدم .
فرمود: بعضى از حجها در پيش گاه خدا مقبول نمىشود. هر كس فرزندم را زيارت كند يا شبى در كنار قبر او به سر برد، مانند كسى است كه خداوند را در عرش زيارت كند.
باز با تعجب پرسيدم
مانند كسى كه خدا را در عرش زيارت كند؟!
فرمود: آرى. روز قيامت، در عرش خدا چهار نفر از پيشينيان: نوح، ابراهيم، موسى و عيسى و چهار نفر از آخرالزمان: محمد، على، حسن و حسين(عليهماالسلام) گرد خواهند آمد و بعد، اين مجلس ادامه خواهد يافت. يعنى غير از اين هشت نفر ديگران هم خواهند بود و زوار قبور ائمه(عليهماالسلام) با ما، در همين جلسه شركت خواهند داشت .
درجه و با ارزشترين عطيه و عنايت، مخصوص زوار فرزندم على بن موسى الرضاست .
مزيت سوم: براى زوار حضرت رضا(عليهالسلام) ضمانت شده است كه خداوند گناهان گذشته و آيندهاش را مىبخشد.
امام جواد(عليهالسلام) فرمود: هر كس قبر پدرم، حضرت رضا(عليهالسلام) را در طوس زيارت كند خداوند گناهان گذشته و آينده او را مىبخشد و روز قيامت براى او منبرى در مقابل منبر رسول خدا (صلى الله عليه و آله) مىنهد و با آسايش و آرامش بر آن منبر مىنشيند تا خداوند اعمال آخرين نفر از بندگان خود را رسيدگى نمايد.(4)
اين روايت دو جنبه دارد: 1- بخشيدن گناه 2- آسودگى از حساب .
مزيت چهارم: بخشيده شدن گناه به هر كميت و كيفيتى كه باشد.
شخصى خراسانى(5) به امام رضا(عليهالسلام) گفت: يابن رسول الله من پيامبر اكرم(صلى الله عليه و آله) را در خواب ديدم كه به من فرمود:
وقتى پاره تن من در سرزمين شما دفن شود و ستارهاي از من در آنجا غروب كند، چگونه امانت مرا حفظ خواهيد كرد؟
امام رضا(عليهالسلام) فرمود: من در سرزمين شما دفن مىشوم و پاره تن و ستاره دودمان اويم. سپس فرمود: بدان هر كس مرا با قيد معرفت به حق واجبى كه خداوند از اطاعت برايم قرار داده است، زيارت كند؛ من و پدران گرامىام در روز قيامت شفيع او خواهيم بود و هر كس را ما شفاعت كنيم، در قيامت نجات مىيابد ولو كان عليه مثل وزرالثقلين الجن و الانس؛ گرچه به گناه جن و انس آلوده باشد.
مزيت پنجم: حمزة بن حمران از امام صادق(عليهالسلام) نقل مىكند كه فرمود:
هر كس نواده مرا در طوس خراسان با معرفت به حقش، زيارت كند اجر هفتاد شهيد از شهدايى كه در كنار رسول اكرم(صلى الله عليه و آله) پيكار كردهاند، به او داده مىشود.
عرض كردم، فدايت شوم عرفان به حقش چگونه است؟ فرمود:
"يعلم انه امام مفترض الطاعته، غريب، شهيد؛ بداند كه او امام واجب الاطاعة و غريب و شهيد است.
مزيت ششم: زيارت امام رضا(عليهالسلام) معادل هفتاد هزار حج است. يكى از اصحاب گفت :
به حضرت صادق(عليهالسلام) گفتم: فلانى مىگفت كه به شما گفته است: من نوزده حج عمره به جا آوردهام؛ و شما فرمودهايد كه يك حج و يك عمره ديگر به جاى آور تا به اندازه يك مرتبه زيارت حضرت سيدالشهدا(عليهالسلام) به تو اجر داده شود.
امام صادق(عليهالسلام) فرمود: اكنون بگو كدام يك نزد تو محبوب تر است، بيست مرتبه به حج رفتن يا با امام حسين(عليهالسلام) محشور شدن؟ گفتم: با امام حسين(عليهالسلام) محشور شدن محبوبتر است . فرمود: پس به زيارت امام حسين عليه السلام برو.(6)
با بررسى روايت ، زيارت امام حسين عليه السلام معادل بيست هزار حج هم وارد شده است .
در روايتى از عايشه نقل شده است(7) كه پيامبر اكرم فرمود: كسى كه حسينم را زيارت كند نود حج از حجهاى من، رسول خدا و عمرهام به او داده مىشود. اما توجه داشتيد كه زيارت حضرت رضا (عليهالسلام) صدهزار حج ثواب داشت .
مزيت هفتم: به نحو شگفتانگيزى به زوار امام رضا(عليهالسلام) كه عارف به حق او باشند ثواب و پاداش داده مىشود؛ ثواب صدهزار شهيد و مجاهد پيكارجو در راه دين و ثواب صد هزار حج عمره.
اباصلت هروى از قول حضرت رضا(عليهالسلام) روايت ميکند که: به خدا قسم هيچ يك از ما خانواده نيست؛ مگر اين كه كشته شود يا شهيد مىشود.
پرسيدم: آقا! شما را چه كسى مىكُشد؟ فرمود:
شرورترين خلق خدا به وسيله سم در زمانم؛ سپس مرا در ديار غربت دفن مىكنند.
«الا فمن زارنى فى غربتى كتب الله له اجر ماته الف شهيد و ماته الف صديق و ماته الف حاج معتمر(8) و ماته الف مجاهد و حشر فى زمرتنا و جعل فى الدرجات من الجنة رفيقنا؛ بدان كه هر كس مرا در غربتم زيارت كند خداوند ثواب صدهزار شهيد و صدهزار صديق و صدهزار حاجى و عمرهگزار و صدهزار مجاهد مىدهد و با ما محشور مىشود و در درجات عالى بهشت رفيق ماست .
مزيت هشتم: آتش جهنم بر بدن زائر حضرت رضا(عليهالسلام) حرام و ثواب زيارتش بهشت برين است. على بن مهزيار گفت: به حضرت جواد(عليهالسلام) گفتم: پاداش زائر امام رضا(عليهالسلام) چيست؟ فرمود: الجنة و الله؛ به خدا قسم بهشت.(9)
عن عبدالعظيم الحسنى قال: سمعت ابا جعفر الثانى يقول :
«ما زار ابى احد فاصابه اذى من مطر او برد او حر الا حرم جسده على النار(10)؛ حضرت عبدالعظيم حسنى گفت: از حضرت جواد(عليهالسلام) شنيدم كه مىفرمود:
هيچ كس به زيارت پدرم نمىرود كه گرفتار ناراحتى از قبيل: باران يا سرما و گرما شود؛ مگر اين كه خداوند بدنش را بر آتش جهنم حرام مىكند.
مزيت نهم: قيامت كه هيچ کس به ياد ديگرى نيست؛ امام رضا(عليهالسلام) در تلاش براي نجات زائر خويش است .خدايا! به ما توفيق زيارت و قبول آن را عنايت فرما
در مَواقف قيامت سه جاست كه هيچ كس به ياد ديگرى نيست؛ و فقط به موارد زير مىانديشد.
1- ميزان عمل: عاقبتش به خير خواهد بود يا نه؟
2- چگونگى عبور از صراط: از صراط خواهد گذشت يا سقوط خواهد كرد؟
3- تحويل گرفتن نامه عمل: نامه اعمالش به دست چپش داده خواهد شد يا به دست راستش؟
امام رضا(عليهالسلام) فرمود: من در اين موارد خطرناك به داد زوارم خواهم رسيد و از آنان شفاعت خواهم كرد.
قال الرضا(عليهالسلام): من زارنى على بعد دارى اتيعته يوم القيامة فى ثلاث مواطن حتى اخلصه من اهوالها. اذا تطايرت الكتب يمينا و شمالا، عند الصراط و عندالميزان .
حضرت رضا(عليهالسلام) فرمود: هر كس مرا در اين فاصله دورى كه دارم، زيارت كند روز قيامت سه جا به دادش مىرسم و او را از شدت آن سه مورد آسوده مىكنم :
1- هنگامى كه نامههاى اعمال به دست راست يا چپ تحويل داده مىشود.
2- هنگام عبور از صراط .
3- هنگام سنجش اعمال .
مزيت دهم: در قيامت به حساب اعمال مردم رسيدگى مىشود؛ اما زوار امام رضا(عليهالسلام) در خدمت رسول خدا(صلى الله عليه و آله) آسوده خاطر منتظر مىمانند تا رسيدگى به حساب مردم تمام شود.
بخش اول اين روايت، در مزيت سوم كه آمرزنده گناه گذشته و آينده بود، ذكر شد؛ اما در اين قسمت بر محاسبه نشدن و آسودگى از حساب تكيه شده است . كه قبلا ذكر شد منبرى برايش مىنهند تا خدا از حساب خلايق فارغ شود .
ابراهيم جعفرى از مهران چنين نقل كرده است كه گفت :
به خدمت امام جواد(عليهالسلام) رسيدم و سوال كردم: كسى كه پدر شما را در طوس زيارت كند، چه امتيازى دارد؟
فرمود: هر كس قبر پدرم را در طوس زيارت كند، خداوند گناهان گذشته و آيندهاش را مىآمرزد.
مزيت يازدهم: زيارت حضرت رضا(عليهالسلام) غم را از دل زائر مىزدايد.
قال رسول الله(صلى الله عليه و آله):
ستدفن بضعة منى بخراسان مازارها مكروب الا نفس الله
كربته و لا مذنب الا غفر الله ذنوبه(11)؛ رسول اكرم (صلى الله عليه و آله) فرمود: به زودى پارهاى از تن من در خراسان دفن مىشود، هيچ غمگينى او را زيارت نمىكند مگر اين كه خدا غم از دلش بزدايد، و هيچ زائر گنه كارى مگر اين كه خداى تعالى گناهانش را بيامرزد.
بنابراين در اين درياى متلاطم زندگى پيوسته طوفانهاى غم و اندوه زندگى او را در معرض خط قرار مىدهد. امام رضا(عليهالسلام) را با معرفت بايد زيارت كرد تا وجود انسان از اين طوفانها رها و دل از غم و صفات ناپسند زدوده و توشهاى براى سفر آخرت فراهم شود.
مزيت دوازدهم: شفاعت در انتظار زائران على بن موسى الرضا(عليهالسلام) است . امام صادق (عليهالسلام) فرمود:
احدى از اولين و آخرين نيست مگر اين كه روز قيامت، محتاج شفاعت حضرت رسول اكرم(صلى الله عليه و آله) است. (12)
پس همه محتاج شفاعت هستند؛ اما طبق آيه ولا يشفعون الا لمن ارتضى؛ حضرت رضا(عليهالسلام) فرمود:
«لا يشفعون الا لمن ارتضى دينه؛ شفاعت نمىكنند مگر كسانى را كه خدا دين و آيين آن ها را بپسندد.
(13) زيارت امام رضا(عليهالسلام) موجب مىشود كه آن حضرت از زائرانش شفاعت كند.
حسين بن فضال از پدر خود نقل كرده است كه گفت: از حضرت رضا(عليهالسلام) شنيدم كه فرمود: مرا با سم خواهند كشت و در سرزمين غربت دفن خواهم شد. اين كه مىگويم پدرم از قول پدر بزرگ وار و آبا گرامىاش از رسول اكرم (صلى الله عليه و آله) نقل كردهاند كه فرمود:
«الا فمن زارنى فى غربتى كنت انا و آبائى شفعاؤه يوم القيامة و من كنا شفعاءه نجى و لو كان مثل وزرا الثقلين(14)؛ بدانيد كه هر كس مرا در غربتم زيارت كند، من و آبا گرامىام روز قيامت شفيع او خواهيم بود. هر كس كه ما او را شفاعت كنيم نجات مىيابد اگر چه آلوده به گناه جن و انس باشد.
مزيت سيزدهم: زيارت حضرت رضا(عليهالسلام) از حج و عمره و زيارت رسول اكرم(صلى الله عليه و آله) و اميرالمومنان، سيدالشهدا و امام کاظم(عليهمالسلام) هم بهتر است .
محمد بن سليمان گفت: به حضرت جواد(عليهالسلام) گفتم :
شخصى حج واجب خود را به جا آورده پس از آن به حج عمره رفته و در مراجعت به زيارت رسول اكرم (صلى الله عليه و آله) نايل شده است؛ بعد به نجف و کاظمين رفته، حضرت على و امام موسى كاظم (عليهماالسلام) را زيارت كرده است؛ باز در همين ايام وضعش از نظر مالى به گونهاى است كه نمىتواند عازم حج شود؛ حال بفرماييد به حج برود، افضل و برتر است يا به طوس رفته، و حضرت رضا (عليهالسلام) را زيارت كند؟
قال ياتى خراسان فيسلم على ابى عليه السلام افضل و ليكن ذلك فى رجب؛ فرمود: در صورتى كه در ماه رجب باشد به خراسان رفته، پدرم حضرت رضا(عليهالسلام) را زيارت كند، بهتر است .
مزيت چهاردهم: در حرم حضرت رضا(عليهالسلام) دو ركعت نماز با شرايط خاص به جا آوردن موجب برآمدن حاجت است .
صقربن دلف گفت: از امام هادى(عليهالسلام) شنيدم كه فرمود:
هر كس برآورده شدن حاجتش را از خدا بخواهد، بايد غسل كرده به حرم امام رضا (عليهالسلام) رود، در بالاى سر آن حضرت دو ركعت نماز بخواند در قنوت نماز آن چه بخواهد( در صورتى كه كار حرام يا قطع رحم و خويشاوندى نباشد) از خدا بخواهد، خداى تعالى نيازش را برآورده سازد.
و نيز فرمود:
بارگاه ملكوتى حضرت رضا(عليهالسلام) بقعهاى از بقعههاى بهشت است كه هيچ مومنى آن را زيارت نكند، مگر اين كه خداوند او را از آتش آزاد و وارد بهشتش نمايد.
پينوشتها:
1- بحارالانوار، ج 102، بخش اختصاصى زيارت حضرت رضا(عليهالسلام)
2- عيون اخبار الرضا، ج 2، ص 263 .
3- كسى كه طاعتش پذيرفته شده، نيكويى كرده شده، مقبول، پسنديده (ف – عميد)
4- بحارالانوار، ج 102، ص 4 .
5- عيون اخبار الرضا، ج 2، ص 257.
6- تهذيب، ج 6، ص 48.
7- بحارالانوار، ج 12، ص 35.
8- حاج و معتمر: كسى كه به حج و عمره رفته باشد.
9- بحارالانوار، ج 12، ص 39.
10- بحارالانوار، ج 102، ص 36.
11- بحارالانوار، ج 102، ص 34.
12- محاسن برقى، ص 183.
13- بحارالانوار، ج 3، ص 219.
14- عيون اخبار الرضا، ج 2، ص 632.
برگرفته از کتاب 53 داستان از كرامات حضرت رضا(عليهالسلام)، موسى خسروى
منبع: تبیان
به روز شده: : ۱۳۹۱/۹/۲۸ ۱۸:۰۵